all4music ‘Folk around the World’ 20 november 2016

Op 20 november j.l. stond Auditorium 2 van MECC Maastricht in het teken van een wereldreis. Ruim 100 muzikanten en artiesten betraden deze middag het podium om voor een goed gevulde zaal een zeer gevarieerd programma ten gehore te brengen.

De middag begon met het spektakelstuk “The Legend of Troy”. Dit muziekwerk is geschreven voor 35 slagwerkers en is voor het eerst uitgevoerd tijdens het WMC 2013 in Kerkrade. Aangezien instructeur Erik van Wegberg leiding geeft aan 3 slagwerkgroepen (Borgharen, Heythuysen en Grashoek), kwam hij na een optelsom tot 35 slagwerkers en is het idee geboren dit muziekwerk met deze groepen ten gehore te brengen. De slagwerkers werden ondersteund door vocalisten Nadine Maes en Heidi Pittie en Ludo Haegmans op piano. Dit 25 minuten durend slagwerkspektakel heeft het publiek voortdurend geboeid, getuige het minutenlange applaus.

Tijdens de pauze werden de bezoekers door de vrolijke muziek van de Mexicaanse mariachi band vermaakt.

Hierna was het de beurt aan fanfare Sint Cornelius Borgharen en fanfare Sint Franciscus uit Wyck. De laatste maanden hebben zij wekelijks samen gerepeteerd om een sprankelend programma ten gehore te brengen. Veel landen in Europa hebben we bezocht: Frankrijk, Duitsland, Spanje, Hongarije, Nederland, Engeland… Dit resulteerde in een zeer gevarieerd programma. Licht in het gehoor liggende muziek, meezingers, meedansers, sjoenkelen, ja aan alles was gedacht. Wat te denken van de Schlagermedley waarbij Geralt van Gemert het voortouw nam en de zaal al snel op zijn kop zette! Aansluitend de Mexicaanse mariachi band die samen met de fanfares enkele feestelijke nummers op de bühne brachten. Als uitsmijter van dit prachtige galaconcert mochten de muzikanten samen met Beppie Kraft enkele van haar prachtige Limburgse schlagers ten gehore brengen. Op verzoek van Beppie bewaarde ze een van haar nieuwste nummer “V’r Leeve” tot het einde. Een ‘kippenvel’ nummer om dit gedenkwaardige concert mee af te sluiten… all4music

Landschapsopera ‘De Grensmaas vertelt’ 13, 14, 15, 20, 21 en 22 mei 2016

Op verzoek van de stichting Raven (artistiek leider Paul Coenjaerts en regisseur Sybrand van de Werf) heeft de fanfare maar liefst zes keer een bijdrage geleverd aan de Landschapsopera ‘De Grensmaas vertelt’.

Een hele opgave om zo vaak in twee weekenden de muzikanten bereid te vinden om acte de presente te geven, maar dat deerde de leden van onze fanfare niet.

Tijdens alle zes de uitvoeringen was er een prima bezetting waardoor het mogelijk was om fraaie muziek ten gehore te brengen.

Liefst vier uitvoeringen werden gedirigeerd door Jean Sassen, omdat dirigent Wilfred Sassen wegens werkzaamheden niet in de gelegenheid was om te dirigeren.

Er werd een requiem uitgevoerd voor het Belgische gehucht Herbericht dat op de nominatie staat om te verdwijnen en wordt teruggegeven aan het landschap van de Grensmaas.

Het Misèrere Mei Deus van Gregorio Allegri werd stemmig en ingetogen uitgevoerd en was volgens penningmeester Schumacher van de Stichting Raven een van de hoogtepunten tijdens alle zes de uitvoeringen, hetgeen ervoor zorgde dat bij menig toeschouwer een traantje vloeide.

Dhr. Schumacher uitte zijn dank door alle muzikanten persoonlijk toe te spreken en persoonlijk de hand te drukken.

Een bijzonder project waar alle muzikanten op een speciale manier een bijdrage aan hebben geleverd. Lenny Gerards-Ubachs leverde een solistische bijdrage aan Misèrere Mei Deus en Carl Gerards vertolkte in een solo-optreden boven op een transportband (hoogte 35 meter) een passage uit de Schilderijententoonstelling van Moessorski.

Bijzonder was ook de kledingkeuze. Muzikanten gingen gekleed in spijkerbroek, laarzen of stevige schoenen en de uniformjas van de vereniging. Dit leverde vele bijzondere foto’s op.

Zie ook het dankwoord van de voorzitter aan de leden en de recensie in Dagblad De Limburger van maandag 16 mei 2016.

Uitvoering ‘The legend of Troy’ 19 maart 2016

Tijdens het WMC 2013 was onze instructeur Erik van Wegberg getuige van het muziekstuk “The Legend of Troy”. Dit werk is geschreven door Menno Bosgra in opdracht van Slagwerkgroep Excelsior Oostendorp. Het is een compositie geschreven voor 35 slagwerkers, piano en 2 zangeressen. Geheel onder indruk van hetgeen Erik destijds gezien en gehoord had heeft hij zich voorgenomen dit spektakelstuk ooit met een eigen drumband uit te voeren. U begrijpt, geen sinecure!

Erik van Wegberg is instructeur van drumband Semper Avanti Grashoek, drumband Schutterij Sint Nicolaas Heythuysen en drumband fanfare Sint Cornelius Borgharen. Kijkend naar het potentieel aan slagwerkers bij deze 3 korpsen komt Erik tot de conclusie dat het uitvoeren van “The Legend of Troy” haalbaar moet zijn. Sinds eind 2015 zijn de 3 verenigingen afzonderlijk van elkaar gaan repeteren aan dit spektakelstuk. Dit heeft ertoe geleid dat er op zaterdag 19 maart 2016 een eerste gezamenlijke repetitie heeft plaatsgevonden in Borgharen. Instructeur, pianist, zangeressen en slagwerkers waren duidelijk onder de indruk van deze compositie.

Dit muziekwerk duurt 27 minuten en neemt u mee in diverse tempo’s, maatwisselingen, ritmes en klanken. De première uitvoering heeft plaatsgevonden op zaterdag 9 april in Borgharen. Omdat er zoveel slagwerk nodig is voor het uitvoeren van dit werk is besloten de volledige zaal van de Haarderhof om te toveren tot “bühne”. De toeschouwers namen plaats op de eigenlijke bühne. Op 6 november 2016 wordt de 2e uitvoering gegeven in Haelen en wordt georganiseerd door onze vrienden van Schutterij Sint Nicolaas uit Heythuysen. Vervolgens wordt dit werk gezamenlijk gepresenteerd op zondag 20 november in MECC Maastricht tijdens het galaconcert All4Music. In het voorjaar van 2017 zal een 4e uitvoering plaatsvinden. De organisatie van het 4e concert is in handen van Drumband Semper Avanti uit Grashoek. Zoals het er nu uitziet is de drumband dan te gast in Toverland, waar ook de attractie Troy gevestigd is.

Naast een 35-tal slagwerkers zullen Nadine Maes en Heidi Pittie de drumband als zangeressen begeleiden. Daarnaast is rasmuzikant Ludo Haegmans dit keer te vinden achter de piano.